Een vergeten pagina uit de Nederlandse geschiedenis!
Dit boek werd op 29 april 2015 gepresenteerd in Kasteel Eerde en is ook bij ons verkrijgbaar.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Onlangs door de British Library in Londen aangkocht. Lees hun blog:

http://britishlibrary.typepad.co.uk/european/2015/06/never-use-your-employers-printing-office-for-your-own-writingsthe-treaty-of-amiens-httpsenwikipediaorgwikitreaty_.html

AndriesEen publicatie rondom een vergeten pagina uit de Nederlandse geschiedenis, Baron Andries van Pallandt van Eerde, is afkomstig uit Ommen-Overijssel. Als lid van de delegatie die in 1803 het nieuwe bestuur in de Kaapkolonie vorm moet gaan geven komt hij tot het inzicht dat er een groot verschil is tussen hetgeen de plannenmakers in Nederland hadden bedacht en de weerkelijkheid aldaar. Deze discrepantie geeft hij vorm in een brochure 'Remarques générales sur le Cap de bonne Espérance', die hij op eigen kosten laat drukken. Het bestuur aan de Kaap is 'not amused' en dwingt hem publiekelijk afstand te nemen van zijn stellingname en alle gedrukte exemplaren in te leveren.
Teleurgesteld neemt huij zijn ontslag en keert terug naar Nederland.
Tot overmaat van ramp wordt het schip waarop hij zich bevindt gekaapt en wordt hij gevankelijk naar Guernsey gebracht, waar hij de gebruikelijke procedures moet ondergaan.

Zijn belevenissen zowel op de heenreid, tijdens zijn periode aan de Kaap als op het kapereiland Guernsey heeft Andries uitgebreid beschreven in een 240 pagina's handgeschreven dagboek.
Dit dagboek, evenal enkele relevante fragmenten uit de 'Remarques' vormen de ingrediënten van deze uitgave.

Lees hier de originele teksten:

Dagboek       Remarques   Verhoor op Guernsey

Een recensie verscheen onlangs in het
Tijdschrift voor Zeegeschiedenis (2016 no. 1)